Deszki szerb helytörténeti múzeum

Deszki szerb helytörténeti múzeum

Az emlékek, melyeket az ember megőriz, örökül hagy utódainak, örökséggé válnak.

 

Deszki szerb helytörténeti múzeum

A deszki helytörténeti gyűjteménynek kezdetben mostoha sorsa volt, folyamatosan vándorolt, nem volt állandó helye, ezért sajnos a tárgyak állaga egyre romlott.  A kiállított tárgyak a megtalálás állapotában nem voltak bemutathatóak, hiszen az idők során többnyire megsérültek, a használatában megkoptak. A „Norvég Civil Támogatási Alap” lehetővé tette, a gyűjtemény digitalizálását és feldolgozását. Szakemberek segítettek abban, hogy ezeket a tárgyakat, ruhákat az eredeti anyagból, az eredeti formában restaurálva állítsuk ki.

Helytörténeti múzeum Deszk

 

A múzeumi tárgyak segítségével szemléltetni tudjuk a családi ünnepek házbéli eseményeit, a házban és a környéken végzett háziipari munkákat, az ételkészítés módozatait. A berendezési tárgyak érzékeltetik elsősorban a nemzetiségi és vallási hovatartozást, az egykor benne lakók szociális helyzetét, foglalkozásuk, munkájuk sajátosságait. Dokumentumok és elbeszélések rögzítik szakszerű használatukat.

A gyűjtemény részét képezik különféle használati tárgyak, népviselet, textíliák, egyháztörténeti dokumentumok, kéziratok, kiadványok, tankönyvek és közel 500 db régi fényképfelvétel.

Deszken gazdag textilgyűjteményt is találunk. A deszki szerbek öltözete az alföldi viselethez hasonló volt, magyaros jellegűek voltak, csak gyakorlott szem vette észre a különbséget.

 

A háttérben deszki szőttesek

Ami mindenképp szembetűnő az az otthon szőtt, hófehér, finoman csíkozott szerbvászonból szabott ing anyaga. Szövetének jellegzetes tapintása és szépsége a pamutfonalak erős sodratából adódik. Állandó kiállítás keretében látogatható a gazdag kollekció, ami enteiőr jelleggel mutatja be a deszki szerbek 20. század eleji életét, a Szent Száva Kulturális, Oktatási, Hitéleti Központban.  

© IntroWeb | 2021 - Weboldal készítés, SEO