Magyarországi szerb népviseletek kiállítása (NKUL-KP-1-2021/1-000104)

Magyarországi szerb népviseletek kiállítása (NKUL-KP-1-2021/1-000104)

Magyarországi szerb népviseletek kiállítása

NKUL-KP-1-2021/1-000104

 

2020.szeptemberében a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt mint támogató nyílt pályázatot hirdetett meg a nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2021.évi költségvetési támogatására.

A pályázati kiírás célja a nemzetiségek kulturális hagyományainak, tárgyi- és szellemi kulturális kincsei megőrzésének, értékhordozó tevékenységeinek érdekében megvalósult programok támogatása, valamint feltételeinek javítása érdekében a nemzetiségi közösség egészét, vagy jelentős részét érintő, a nyelvi- és kulturális identitás szempontjából meghatározó kezdeményezések támogatása.

A BÁNÁT Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően a támogató 300.000 Ft-tal segítette a „Magyarországi szerb népviseletek kiállítása” c. programot. Több évtizedes kutatómunka gyümölcseként készültek el azok a szerb népviseletek, melyeket kiállítás keretében mutattunk be autentikus használati tárgyak környezetében az érdeklődőknek.   

Célunk a szerb kultúra ápolása, a nemzetiségi identitás erősítésén keresztül annak megismertetése népszokásokat felelevenítő programokkal. Tevékenységünkkel a kulturális sokszínűség megőrzéséhez járulunk hozzá, fontos számunkra ennek adaptációja az ifjabb generáció részére, ezért a program az ő bevonásukkal valósul meg. A szerb néphagyományokat felelevenítő programsorozatunk felöleli néprajz-kultúránk kincseit, örökségét.

A projekt a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint Támogató jóvoltából valósulhatott meg.

www.bgazrt.hu

 

BÁNÁT Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület

© IntroWeb | 2021 - Weboldal készítés, SEO