Nemzetiségi kézműves tábor Deszken (SZOÖ-TÁBOR-E-05)

Nemzetiségi kézműves tábor Deszken (SZOÖ-TÁBOR-E-05)

Nemzetiségi kézműves tábor Deszken

 

2020.augusztus 10-16-ig hagyományőrző kézműves tábor megvalósítására került sor a Szent Száva Központban a Deszki Szerb Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Ahhoz, hogy a jóhangulatú, alkotásokban gazdag tábor létre jöhessen, nagy segítséget jelentett a Bethlen Gábor Alapkezelő által meghirdetett, s közreműködő szervként részt vállaló Szerb Országos Önkormányzat által közvetített 1.200.000 Ft vissza nem térítendő pályázati támogatás.

 

A tábor időszakában sor került a hagyományos népi szövő, fonó, fafaragó eszközök bemutatására, használatuk elsajátítására is neves szakemberek segítségével.

A kézműves foglalkozásokon bemutatott technikák felkeltették a gyermekek érdeklődését a népművészet iránt – bár még csak alapszinten, éppen csak ismerkedve az anyagokkal, eszközökkel. Élményt jelentett számukra látni, hogyan válik a fonálból kis terítő, vagy éppen edény, nemez használati tárgy.

A projekt során nemcsak a népi kézműves szokásokkal kívántuk megismertetni a résztvevőket, célként határoztuk meg, hogy a néprajz világát is bemutatjuk számukra - felidézve a foglalkozások közben pl. a szerb népdalokat, s azt, hogy azt milyen alkalommal, milyen tevékenységgel foglalkozó emberek gyakorolták, így közelebb kerülhettünk azokhoz az érzésekhez, melyekből adott hagyomány fakadt, s fontos szerepet töltött be a szülőföld megismerésében és szeretetében is.

 

A programot a Bethlen Gábor alapkezelő támogatta, közreműködő szerv a Szerb Országos Önkormányzat.

 

© IntroWeb | 2021 - Weboldal készítés, SEO