Népzenei tábor Deszken (SZOÖ-TÁBOR-E-04)

Népzenei tábor Deszken (SZOÖ-TÁBOR-E-04)

Népzenei tábor Deszken

 

A BÁNÁT Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület célja népi hagyományaink, kulturális örökségünk továbbéltetése érdekében az utánpótlás nevelése, hisz ez a biztosítéka annak, hogy hagyományaink még sokáig élnek és gyarapodnak.

Nyári táborunk keretében ismertettük meg nemzetiségünk örökségének egy szeletét: a szerb népzene hagyományát.

Egy népcsoport életét jól szimbolizálja népzenéje. Régen a családokban spontán módon sajátították el ezt a „műfajt” a gyermekek, így tanulták anyanyelvüket, megismerték a világot és érzelmileg azonosultak vele.

A tábor során sor került a hagyományos népi hangszerek bemutatására (harmonika, tambura, furulya), használatuk elsajátítására, e lehetőség felkeltheti a diákok érdeklődését a népzene iránt. A hangszerek széleskörű megismertetése érdekében elutaztunk a Kecskeméti Lexkowsky Hangszergyűjtemény Közalapítvány kiállítására, ahol számtalan – a népzene kulturában használatos – hangszert mutattak be a gyermekeknek és kipróbálásra is volt lehetőség.

A program során hallgattak a gyermekek játékos formában előadott ismertetőt a szerb hagyományokról, kapott ismereteiket kvíz formájában mérhették fel.

A táborban 25 gyermek és 3 kísérő vett részt, valamint a szakmában elismert népművészek színesítették a projektet.

A tábor 2020.augusztus 10-16-ig valósult meg.

 

A program támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, közreműködő szervezet a Szerb Országos Önkormányzat.

Kapott támogatás: 1.200.000 Ft

 

© IntroWeb | 2021 - Weboldal készítés, SEO