XXVII. Banatski Sabor Deszken (NKUL-KP-1-2022/2-000172)

XXVII. Banatski Sabor Deszken (NKUL-KP-1-2022/2-000172)

NKUL-KP-1-2022/2-000172

XXVII. Banatski Sabor Deszken

 

2021.szeptemberében a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint támogató nyílt pályázatot hirdetett a nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2022.évi költségvetési támogatására.

A pályázati kiírás célja a nemzetiségek kulturális hagyományainak, tárgyi- és szellemi kulturális kincsei megőrzésének, értékhordozó tevékenységeinek, a teremtésvédelem érdekében végzett tevékenységeinek támogatása, valamint a közművelődési feltételeinek javítása érdekében nemzetiségi közösség egészét, vagy jelentős részét érintő, a nyelvi- és kulturális identitás szempontjából meghatározó, kulturális- és tudományos kezdeményezések támogatása.

A BÁNÁT Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően a támogató 900.000 Ft vissza nem térítendő támogatással segítette az egyesület szervezésében megvalósuló „XXVII. Banatski Sabor Deszken” c. rendezvényünk lebonyolítását.

A népzenei találkozón hangsúlyos szerepet játszik az autentikus népzene, másrészt pedig a templomi és a klasszikus kórusénekek. A magyarországi résztvevőkön kívül minden évben jelentős számban érkeznek az eseményre szerbiai, romániai és horvátországi fellépők. A különböző tájegységek találkozója is ez, ahol évről évre újabb - a kutatások során fellelt - népzenével, népdalokkal lepik meg egymást a résztvevők, bizonyítva ezzel azt, hogy érdemes a múltba nyúlni az emlékekért. Különböző korosztályok együttes zenei élménye segíti a szerb közösség összetartását a rendezvényen s azon kívül.

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő

 

© IntroWeb | 2021 - Weboldal készítés, SEO